fredag 27 mars 2015
torsdag 19 mars 2015
Rocka sockorna - något bra ändå
Rocka sockorna - nej jag var inte med på tåget - jag är inte så förtjust i alla evenemang man förväntas att delta i - tills imorse när jag kunde ge två helt olika strumpor till dottern från den överfulla korgen med "överblivna strumpor utan partner" och hon inte protesterade. Hoppas att vi kan köra Rocka sockorna varje dag - då behöver jag inte ens para ihop strumporna rätt när man ska plocka ihop den rena tvätten Smiley wink
tisdag 17 mars 2015
Fotboll - idrotten - fotbollsförälder
Min dotter (11år) kom häromdagen och sa att hon vill börja på fotboll, jag kände hur kalla kårar for längst min rygg och inom mig skrek jag NEJ. Jag kan se framför mig alla timmar som det kommer gå till att skjutsa henne till träningar/matcher/cuppar (klubben ligger där hennes pappa bor som ligger ca 30min bort från mig), till allt engagemang som man som "fotbollsförälder" förväntas ställa upp på - sälja lotter, stå i cafee, titta på matcher, hänga med på cupper. Nu handlade det om tre träningar i veckan - varav söndagsträningarna krockar med gympan som hon går, så den tänkte hon inte vara med på. därtill antar jag att det kommer komma en hel del matcher (framförallt på helgerna).
Ja jag vet att jag är hemsk, som förälder ska man lägga all sin tid på sina barn eller hur. Jag känner att jag har fullt upp som det är redan, med jobb, skjutsa och hämta dottern från skolan, ta hand om hemmet (framförallt laga mat på kvällarna) och samtidigt försöka hinna motionera & ta hand om mina två hästar. Samtidigt som jag är engagerad i andra hästrelaterade föreningar. Ni kan skälla ut mig som "lat" förälder som inte vill ställa upp.
Jag är en sån hemsk förälder som hellre betalar för att andra - förbereder inför träningen, tränar, bygger sarg, mm & jag betalar hellre träningsläger & andra resor som kanske blir aktuellt - istället för att behöva hjälpa till att på olika sätt samla in de pengarna. Jag kanske är "lat" men jag har mycket i mitt liv som jag vill hinna med och som inte innebär att jag vill serva min dotter i hennes fritidsintressen. Samtidigt känner man sig "dålig" som förälder om man inte låter barnen göra de aktiviteter de vill.
Samtidigt hyllar jag de föräldrar och de ledare som engagerar sig i att ordnar alla dessa aktiviteter. Men jag betalar hellre "lön" till dem än att jag oxå måste "tvingas" att bli engagerad mer än jag känner att jag har tid med. Det känns inte rimligt att jag ska sälja mina hästar bara för att min dotter ska börja spela fotboll? På något sätt måste man försöka få ihop sitt livspussel och då kanske det innebär att man inte har tid att hjälpa till att träna mm, det är dottern som vill spela fotboll inte jag - så om det behövs hämtas bollar/bygga sarg så är det hon som kommer få göra det - jo om hon hade varit 5år hade jag säkert hjälpt till. och jag kan tänka mig att ställa upp och skjutsa och att åka och titta på matcher, och jag kan tänka mig att betala för klubbkläder, medlemsavgifter och läger. Men någonstans finns det en gräns för hur mycket man orkar med och har tid med.
Så om en stressad förälder kommer och sliter sitt barn från träningarna tror inte jag att det bara är för att han/hon ska hem och lägga sig i soffan och pilla sig i naveln och försöker undvika att hjälpa till. I de flesta fall är det kanske en förälder som ska hem och laga mat, ta hand om tvätt, kanske ska till jobbet eller jobba hemmifrån, försöka hinna med sina egna fritidsintressen. Måste verkligen föräldrarna ha x antal timmar över för idrottsklubben att förfoga för att barnen ska få utöva en idrott?
fredag 13 mars 2015
Torsdag
Strålande sol och frost imorse, knappt någon blåst. Både torsdag och Fredagsmorgonen - på onsdagen samma väder men lite mer blåsigt.
Jag har varit uppe på morgonen och tagit av hästarna täckena och släppte över dem till skogshagen. idag - fredag stod de och väntade vid grinden så de visste nog vad som var på G. Vad snabbt de lär sig nya rutiner. Igår lät jag Amanda gå själv medan jag hade jossan i grimskaftet - men lillponnyn gav sig ut en sväng på gräsmattan men kom skuttande när jag ropade, så imorse tog jag ponnyn och så fick stora hästen följa med på släp - hon var lite lydigare. men kan nog inte fortsätta att låta dem gå fritt för när gräset växer högre på utsidan lär det nog locka mer än hagen.
Igår red jag russet i paddocken - övningar inför LB. två veckor kvar :o Övade på 10m volter i trav - gäller att få med dendär utsidan. och volter i galopp - 15 meter - här har vi mer att jobba på - bättre galoppkvalitee - mer eftergift - mer samling. Sist men inte minst övade vi på lite halter från trav - svårt att bibehålla formen och samtidigt få henne att stanna, driver jag på för mycket vägrar hon att stanna. hm driva in i halten - får nog googla lite på hur man gör det på bästa sätt ;)
Jossan fick ett tömkörningspass i ridhuset lite senare, hon såg lite stel ut och inte lika eftergiven - sökte sig inte ner så bra - men kan vara lite stel/träningsvärk från dagen innan när hanna red ut. det låg lite bommar ute som vi travade över, - nyttigt. och så lite galopp. Men vi blev lite osams i skänkelvikningarna i skritt där jag ville få henne mer rakriktad och att hon inte "springer iväg" och tappar ytterbogen och tvärar för mycket. svårt detdär.
torsdag 12 mars 2015
Effektivisera lösdrift
Ja nu har man bott på gården sen i slutet av augusti föra året (mars i skrivandets stund). och man har väl insett att det är inte så mycket mindre jobb med lösdrift än att ha hästen uppstallad .
Den stora skillnaden är att man inte är lika tidsbunden och är mer flexibel när man vill göra saker.
Nu när hästarna har fri tillgång till mat - grovfoder - så har man inga fodringstider att passa och samma sak med utsläpp/intag.
Mockningen är den tyngsta delen och har nästan ökat från att bara varit tvungen att mocka en box. Fast jag tror att det beror på mina marker/hagar och hur utformningen är kring de områden där de rör sig mest.
Hagen där lösdriften är ser för tillfället ut, som sådan - lösdriftshall - lite trångare passage till foderstation (under tak) bake ner (fd traktorväg) till paddocken några småhagar i anslutning till dessa som öppnats upp och sen den stora fd "sommarhagen" på ca 1ha. Det var skönt när jag kunde öppna upp till sommarhagen iochmed att jag fixade till sommarbete på annat håll. Man märker på mängden bajs att de inte blir lika koncentreat i ligghallen och runt foderstationen.
Men jag kör minst 2 kärror - ibland 3 eller 4. Jag mockar paddocken - uppfarten till foderstation - runt foderstation + vattenkar, i lösdriftshall och utanför. Eftersom vi inte lyckats med hårdgörningen av marken utanför lösdriftshallen (gjorde inte tillräckligt underarbete - och la mest på grus ovanpå) så är det lite tungmockat med lera/ojämn mark osv. Lösdriftshallen med halm är ganska lättarbetad - men får fylla på rejält med halm ca 2ggr/vecka - lättare nu när storhalmbalen står precis utanför öppningen under en pressening - tidigare stod den inne i stallet.
Jag bytte ut den lilla vattenbunken som tog slut varje dag mot ett badkar som behöver fyllas på ungefär var tredje/fjärde dag. Vattenbunken har dock använts och stått inne i lösdriftshallen när det varit ett par minusgrader. Vattnet i den har inte frusit helt, bara lite i kanterna när det varit som kallast - neråt ca -10grader. Jag fyller på med slang som jag drar ut från stallet.
Grovfoderstationen är den jag lagt ner mest arbete på att fundera på hur den ska funka bäst. bonden kör hem storbalar med hö - ca 250kg/bal. I början ställde han in fyra i stallet och jag bar ut "kakor" och fyllde på en fd vedhäck som jag även lindat in med "staketnät" (för att hästarna inte skulle fastna i det lite större nätet) plus att jag hade en tvärgående skiva i för att höt skulle falla neråt. Tyvärr funkade de inte speciellt bra. Höet fastnade på sidorna och ramlade inte ner av sig själv. Staketnätet var för hårt på sidorna för att hästarna skulle komma åt höet. så det slutade med att jag tog av locket och de fick äta uppifrån - vilket gjorde att det blev en hel del spill. men det viktigaste var nog att utrymmet gjorde att den behövdes fyllas på minst 1gg/dag.
Nästa version blev att höbalarna ställdes på utsidan under taket på lastpallar - först två ovanpå varandra - senare ställde jag två i bredd. har växlat lite mellan att ha pressening runtomkring sidorna och sen ett finmaskigt nät ovanpå för att minska spillet och för att ponnyn inte ska äta för mycket. Men nätet drog hästarna sönder dagligen och det blev att lappa och justera så att nätet satt bra. Tillslut sket jag i nätet och lät hästarna äta direkt från balen - funkade ganska bra med inte så mycket spill eftersom balarna är såpass hårt packade. Nu använder jag pressening + lastpallar runtomkring för att stadga upp och hålla upp. lägger även lastpallar på den inre balen så att hästarna inte kommer åt den - konstigt nog så är alltid det "innerst" godast - knyter ihop dem med höbalar. Det funkar bra. Det jobb som blir är när man ska byta bal och när bonden ska komma med nya balar. Det blir troligen bättre när vi fått en motvikt till vår nyinköpta traktor så att vi kan flytta själva på balarna. då kommer vi kunna förvara ett par stycken och köra in nya vid behov.
Sen tillkommer såklart jobb med att sladda paddock, fixa staket och städa :p som i alla stall.
Till nästa år hoppas jag att vi kan hårdgöra ytan runt lösdriftshallen + maten bättre så den blir ordentligt hårdgjord. + ordna till ingångarna till hagarna där det blir upptrampat/lerigt.
Den stora skillnaden är att man inte är lika tidsbunden och är mer flexibel när man vill göra saker.
Nu när hästarna har fri tillgång till mat - grovfoder - så har man inga fodringstider att passa och samma sak med utsläpp/intag.
Mockningen är den tyngsta delen och har nästan ökat från att bara varit tvungen att mocka en box. Fast jag tror att det beror på mina marker/hagar och hur utformningen är kring de områden där de rör sig mest.
Hagen där lösdriften är ser för tillfället ut, som sådan - lösdriftshall - lite trångare passage till foderstation (under tak) bake ner (fd traktorväg) till paddocken några småhagar i anslutning till dessa som öppnats upp och sen den stora fd "sommarhagen" på ca 1ha. Det var skönt när jag kunde öppna upp till sommarhagen iochmed att jag fixade till sommarbete på annat håll. Man märker på mängden bajs att de inte blir lika koncentreat i ligghallen och runt foderstationen.
Men jag kör minst 2 kärror - ibland 3 eller 4. Jag mockar paddocken - uppfarten till foderstation - runt foderstation + vattenkar, i lösdriftshall och utanför. Eftersom vi inte lyckats med hårdgörningen av marken utanför lösdriftshallen (gjorde inte tillräckligt underarbete - och la mest på grus ovanpå) så är det lite tungmockat med lera/ojämn mark osv. Lösdriftshallen med halm är ganska lättarbetad - men får fylla på rejält med halm ca 2ggr/vecka - lättare nu när storhalmbalen står precis utanför öppningen under en pressening - tidigare stod den inne i stallet.
Jag bytte ut den lilla vattenbunken som tog slut varje dag mot ett badkar som behöver fyllas på ungefär var tredje/fjärde dag. Vattenbunken har dock använts och stått inne i lösdriftshallen när det varit ett par minusgrader. Vattnet i den har inte frusit helt, bara lite i kanterna när det varit som kallast - neråt ca -10grader. Jag fyller på med slang som jag drar ut från stallet.
Grovfoderstationen är den jag lagt ner mest arbete på att fundera på hur den ska funka bäst. bonden kör hem storbalar med hö - ca 250kg/bal. I början ställde han in fyra i stallet och jag bar ut "kakor" och fyllde på en fd vedhäck som jag även lindat in med "staketnät" (för att hästarna inte skulle fastna i det lite större nätet) plus att jag hade en tvärgående skiva i för att höt skulle falla neråt. Tyvärr funkade de inte speciellt bra. Höet fastnade på sidorna och ramlade inte ner av sig själv. Staketnätet var för hårt på sidorna för att hästarna skulle komma åt höet. så det slutade med att jag tog av locket och de fick äta uppifrån - vilket gjorde att det blev en hel del spill. men det viktigaste var nog att utrymmet gjorde att den behövdes fyllas på minst 1gg/dag.
Nästa version blev att höbalarna ställdes på utsidan under taket på lastpallar - först två ovanpå varandra - senare ställde jag två i bredd. har växlat lite mellan att ha pressening runtomkring sidorna och sen ett finmaskigt nät ovanpå för att minska spillet och för att ponnyn inte ska äta för mycket. Men nätet drog hästarna sönder dagligen och det blev att lappa och justera så att nätet satt bra. Tillslut sket jag i nätet och lät hästarna äta direkt från balen - funkade ganska bra med inte så mycket spill eftersom balarna är såpass hårt packade. Nu använder jag pressening + lastpallar runtomkring för att stadga upp och hålla upp. lägger även lastpallar på den inre balen så att hästarna inte kommer åt den - konstigt nog så är alltid det "innerst" godast - knyter ihop dem med höbalar. Det funkar bra. Det jobb som blir är när man ska byta bal och när bonden ska komma med nya balar. Det blir troligen bättre när vi fått en motvikt till vår nyinköpta traktor så att vi kan flytta själva på balarna. då kommer vi kunna förvara ett par stycken och köra in nya vid behov.
Sen tillkommer såklart jobb med att sladda paddock, fixa staket och städa :p som i alla stall.
Till nästa år hoppas jag att vi kan hårdgöra ytan runt lösdriftshallen + maten bättre så den blir ordentligt hårdgjord. + ordna till ingångarna till hagarna där det blir upptrampat/lerigt.
Jogging igen
Så har man tagit upp joggingen igen i det härliga vårvädret och nu när man hinner ut innan det blir mörkt - så himla trist att jogga på min landsväg i mörkret - ja jag är en periodare :) Jag tar det ganska lungt - var ute i 30min igår - kände lite i högra knäet gjorde lite ont - men sen gick det över när jag promenerade lite och sen joggade igen. jag är sugen på att ge mig ut idag igen, är det dumt? känner inget i knä eller muskler idag. tänkte ta ett lungt pass idag igen.
Ska försöka komma igång igen - speciellt nu när det blir ljusare - men får väl se hur det krockar sen när jag troligen vill lägga lite tid på MC-körningen.
Ska försöka komma igång igen - speciellt nu när det blir ljusare - men får väl se hur det krockar sen när jag troligen vill lägga lite tid på MC-körningen.
torsdag 5 mars 2015
Förkortningar S & M
En del förkortningar är väldigt lätt att lista ut varför de kom till, ta bara S & M för vem i hela världen kan utala eller stava till Sadomachisist, sadomachichist, Sadomasisist???
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)