Vi blir fyra personer och förhoppningen är att kunna förbereda så mycket som det går dagarna innan :)
Såhär ser menyn ut:
Förrätt:
Moules marinières
http://www.recept.nu/leif-mannerstrom/soppor-och-grytor/fisk-och-skaldjur/moules-marinieres/
Dricka: vitt vin Riesling Grand Cru Kitterlé Domaines Schlumberger (nr 96105)
Huvudrätt:
Oxfile
http://www.spisa.nu/3.28/varufakta/oxfile/
Svartrotsgratäng (förbered dagen innan)
http://www.recept.nu/recept_nu/huvudratt/gronsaker/gratang_med_svartrotter/
Smörslungade grönsaker - Salladsärtor, chili, gul paprika, broccoli? - preparera grönsaker dagen innan
Balsamicosås (förbered dagen innan)
http://www.kokaihop.se/recept/balsamicosas
Dricka: Rött vin Conde de Valdemar Gran Reserva (nr 12601)
Dessert:
Chokladbrownie med hallonmousse (Förbered dagen innan)
http://frkdill.blogspot.co.uk/2009/09/den-absolut-godaste-efteratten.html
Dricka: Reccua Moscatel (nr 98053)
Logistik/schema:
Storhandla övrigt onsd - Klart, bara musslor kvar och ev färska örter om de dör.
Systemet? Onsd? Dryck klart!
Onsd/torsdag: städa! Nja får göra sista på lörd -klart
Fredag: förbered Dessert & Gratäng, klart!
Handla musslor på lördag - Klart
Lördag: förbered til musslor, kött ut, dryck kyl, sås, grönsaker, duka - Klart!
Kastruller/formar
Form till Efterätt - rund med avtagbar kant
Form till gratäng: yes lilla runda
stekpanna - oxfile + grönsaker - form (avlånga?)
liten kastrull - sås
Stor kastrull musslor - yes.
Avec - Christian
Stök i kök
Pust en stund i soffan nu
Eftersummering: Attans glömde ta kort på dukningen, nöjd fick använda min "finservice" Carl för en gångs skull - brukar ju ske var tredje år ;)
Middagen blev i stort sett lyckad, men följande kan tänkas på till nästa gång:
Musslorna blev lite kalla vid servering då jag tog ur dem när de öppnat sig och la dem i en skål brevid, de skulle ha kokat lite längre -lite mjuka i konsistensen och serverats i soppspadet, kokade nog lite för hårt och reducerade vätskan för mycket, blev inte så mycket "soppa" kvar.
Köttet skulle ha tagits ut några grader tidigare, tror vi tog ut den vid ca 68? grader men gick upp till 72. Svartrotsgratängen blev lite "stabbig" i min smak, mer svartrötter och mindre "gratängsås", bytte iof ut mjölken mot grädde.
Efterätten stelnade hallonmoussen inte helt, och vid servering glömde jag passionsfrukterna, men serverade med lite kardemumma grädde. Kanske lite kaka på kaka ;) Troligen eftersom jag använde frusna hallon och skulle ha vispat grädden lite till. Men den blev suveränt god! tog bara 2dl socker till hallonmousseblandningen eftersom jag inte ville ha det för sött.
det är inte helt lätt att få ihop allt logistikst men tyckte vi klarade det ganska bra och fick lagom mellanrumm mellan rätterna :)
En riktigt lyckad middag!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar