tisdag 31 december 2013

Skotträdsla hundar/hästar - nyår

Sitter och funderar över hundägare och nyår, det är sånt pådrag att nyår med dess fyrverkerier är varje hundägares mardröm. Men jag tror att mycket av skotträdslan hos hundar är inlärt. Hundar som tex polishundar är tränade till att inte vara rädda för skott, varför misslyckas de flesta privatpersoner med det?

Mitt ex föräldrar hade en hund som var extremt skotträdd. Varje gång på nyår eller när det smällde så satt hunden i princip i knäet på sin matte och det var ingen liten hund. Matten ojade sig och klappade och skulle trösta och som med så många andra hundägare slutade det med att matte och husse liksom gick och oroade sig hela dagen innan fyrverkerierna började smälla och när det började smälla så gjorde allt för att trösta och skydda hunden.

Vad ger det hunden för signaler? du har helt rätt! Otäckt! Farligt! När matte och husse klappar sina hundar när hunden söker "tröst" hos matten så berömmer man dem för deras beteende. så i slutändan kanske många hundar inte är skotträdda utan de är ute efter beröm?

Hade man istället visat sig glad och uppspelt när det smäller, lekt med hunden så hade hunden kanske kopplat det med något positivt? Med att matte tycker det är roligt och inget farligt, och därmed faktiskt uppskattat det.

Polishästtränaren Ulla berättade på en av sina kurser att hennes häst Utter tyckte att det var ganska obehagligt när de i ett shownummer sköt med en låtsaspistol, men efter ett antal gånger så lärde han sig att det inte var otäckt och det gick så långt att han vid en viss rörelse som "tjuven" gjorde förberedde sig på vad som skulle hända.

En hästägare i grannstallet  var så arg och ville dra igång ett uppror då de i somras hade målat pilar på vägen som hästarna första gångerna de gick förbi reagerade ganska starkt på, men efter 15 gånger så var det inget att bry sig om längre. Men jag kan tänka mig att hon som varje gång hon närmade sig pilarna och spände sig skapade en ond cirkel där hennes häst tyckte att dessa pilar var jätteotäcka.

Hästar kanske är lite svårare att träna eftersom de är flyktdjur, men om du på nyår ställer dig och ger dem godis/mat varje gång det är en raket, hur tror du att de skulle reagera efter ett tag?

Miljöträning, miljöträning, miljöträning....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar