fredag 7 februari 2014

Att stötta - Barn & uppfostran

Otroligt många föräldrar som skämmer bort sina barn och curlar dem har som försvar och motargument: "Men jag bara stöttade dem."

Och visst behöver alla barn stöttning liksom alla människor här i livet, det är inte lätt att leva och ibland kan man behöva en klapp på armen, lite assistans och lite hjälp. Men föräldrar har en förmåga att ta i för mycket. En bra liknelse är ett ungt träd som man "stöttar" med stöd, och hjälper till att få det att växa "rätt.  I lagom mängd får trädet lagom mycket hjälp för att klara sig igenom den första ostadiga fasen i sitt liv, men när det blir för mycket "stöd" så kommer trädet inte att få den styrka den behöver att klara sig på egen hand och när man tar bort stöttningen så bryts det desto lättare. Man kan även likna det vid en liten båt. En båt som glider fram på vattnet och som man i en tamp visar vägen åt rätt håll men så länge den åker åt rätt håll så hänger tampen lös och när båten inte själv har drivkraft att ta sig åt rätt håll så hjälper tampen till.

Föräldrar i dag stöttar gärna för mycket och för länge, och är dåliga på ställa de krav och ge den uppmuntran att få barnen att klara sig på egen hand. Föräldrar i dag är ganska bekväma och otåliga, "det är lättare att göra det själv". Vi vågar och vill inte släppa iväg våra barn på egen hand, och håller gärna för länge i dem högt upp i åldrarna.

Se bara på barn som får mycket pengar från sina föräldrar som betalar för en livsstil och utan krav på någon motprestation (ofta i form av arbete) försöjer sina barn. De barnen kommer att ha det svårare att klara sig som vuxna självständiga individer. Har svårt att inse värdet i pengar och att dessa är ett resultat av vad man presterar i arbete. Det är svårare att släppa och anpassa sig till sämre förutsättningar än att leva kvar i ett bekvämt liv.

Stöttning ska oxå bara tillämpas när barnen håller på att "falla", det ska inte vara ett konstant tillstånd. Liksom ett träd stöttas endast när en stark vindby försöker få det på fall. Så ska barnen oxå inte konstant stöttas. Som förälder finns man där för dem och man utvecklar och uppfostrar dem genom att umgås på olika sätt, men det är inte meningen att man ska bära runt på dem eller hålla dem i handen hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar