onsdag 5 februari 2014

Prestationsångest i tidig ålder

Anade att det skulle komma, dagen när Linnéa tröttnade på sin skridskoskola, anade bara inte att det skulle komma så snart. Hon var ju ganska positiv till att börja två gånger i veckan nu som hennes lärarinna tyckte, men det visade sig bli på ett annat ställe med en annan lärare.

Pratade med henne igår och då nämnde hon snabbt att hon inte tyckte att skridskoskolan var rolig längre. Att hon ramlat och slagit sig och att hon hade fått ont och inte kunnat vara med på skolans idrott. Jag som mamma sa självklart till henne att hon fick åtminstonde fortsätta denna termin eftersom vi betalat för hela terminen. Vilket ledde till att hon blev riktigt ledsen och grät. Så det blev till att prata lite mer med henne. Det som kom fram var att hon känner prestationsångest, försöker "pressa sig" och göra övningar som lärarna vill men som hon inte känner sig säker på och där hon ramlat och slagit sig vilket gjort att hon känner sig ännu osäkrare och spänner sig, hon är ganska känslig för smärta. Hon tycker att de andra barnen tittar på henne och tycker att hon är dålig. Hon säger själv att hon alltid påverkats mycket av vad hon tror att andra i hennes omgivning uppfattar henne. Att hon inte känner att hon är tillräckligt bra. Att det inte är roligt längre utan att hon bara känner oro och stress över att behöva åka till skridskoskolan. Hon älskar att åka skridskor men när hon får göra det hon själv vill. Efter mycket prat där jag försökte peppa och säga att meningen är inte att man ska bli bäst utan att man ska ha roligt, att man måste göra det man själv är bekväm med. Så kom vi fram till att vi pausar ett tag från skridskoskolan.

Det kanske inte handlar bara om tävlingsmomentet och prestationsfokuseringen som är inom dagens idrott, det handlar mycket om min dotters syn på sig själv och hur hon upplever sin omgivning.

http://www.dn.se/insidan/barn-tappar-sugen-av-toppning/
http://ostergotland.svenskfotboll.se/arkiv/2009/12/barn-tappar-sugen-av-toppning/
http://www.dn.se/insidan/har-ska-alla-kanna-sig-sedda/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar