torsdag 25 september 2014

Noah (2014)

http://www.imdb.com/title/tt1959490/


Om man tar en välkänd story, använder den och gör sin egen version. Kan det ibland bli riktigt bra och ibland riktigt dålig. Noah är av den senare kategorin.


Historier från bibeln har många frågetecken och många rör sig kring incest och inavel. Hur kunde Adam och Eva skapa ett helt människosläkte? Noah och hans familj är som enda överlevande de som grundar männskligheten, med tre söner - förklara det!


Det finns nog inget bra sätt att komma runt den problematiken speciellt med tanke på att det i dagens samhälle inte är accepterat med varken inavel eller incest. Så istället kanske man skulle fokuserat på det som alltid gjort historien så fashinerande. Bygget av arken. Djuren som räddas. Katastrofen.


Men de misslyckas, istället är fokuset på familjens interna konflikt, Noahs tro som driver honom, männsklighetens förfall och grymhet. Istället för att lämna de enorma fallgropar som inte kan förklaras så försöker man fylla upp dem med diverse ännu mer osannolika förklaringar, som inte lyfter storyn utan snarare sänker den eftersom inget känns trovärdigt. Väktare som hjälper till att bygga arken, fallna änglar? Farfar som agerar gud på marken. Djur som faller i sömn pga någon mystisk rök - som uppenbarligen inte påverkar människor. Nej allt får historien mer osannolik och mindre trovärdig. Istället för att lindas in i ett spännande äventyr så sitter man obevekligen och hoppas att eländet ska vara över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar