fredag 3 maj 2013

Män & kvinnor - att finnas där

Män och kvinnor är inte lika, det är bara att konstatera om och om igen. Framför allt tänker vi inte lika.

När en man "finns där" för sin partner, kan de vara nog så frånvarande. I deras tankar ställer de upp för sin partner när de hjälper till att laga bilen, byter däck, klipper gräsmattan eller till och med när de arbetar.

En kvinnas syn på att "finnas där" för sin partner handlar om en helt annan sak, det handlar om att uppmärksamma varandra, fysiskt eller psykiskt. Det handlar om att kommunicera och om att stötta varandra.

För en kvinna är de "praktiska göromålen" ofta uppgifter som hon hellre kan tänka sig att betala någon annan att göra, tex byta däck eller laga bilen. En kvinna kan tillochmed tänka sig att köpa städning om det innebär mer tid över att umgås. För henne är utföraren av uppgifterna obetydlig. Hon är lika tacksam om mekanikern eller hennes partner fixar hennes bil.

En annan viktig fråga för en kvinna är att "ställa upp" på sin partner är att man stöttar varandra. En man kan tycka att han är "snäll" när han inte säger nej till att hjälpa andra och kan nog tycka att hans partner borde vara tacksam över att hon har en så hjälpsam man. Kvinnan håller inte alls med här, En kvinna är en egoiskt och vill alltid att mannen ska sätta henne i första rummet. Om hans ex, mamma, arbetskamrat får soppatorsk på vägen och han har lovat att köra sin partner till flygplatsen, vem tror ni att hans partner vill ska hjälpa i första hand?

Det handlar även om att "ställa upp" och ha en gemensam front mot andra. När tex hans mamma vill komma och hälsa på och sova över och ni har kommit överrens om att en natt går bra så är det viktigt för mannen att inte böjer sig för sin mammas vilja när hon väl är på plats och vill stanna en hel vecka. eller när tex barnen går och frågar mamma om hon får höjd veckopeng för att alla andra får det, då gäller det att mannen inte går emot mammans beslut. Sen är kvinnan alltid villig att förhandla dessa punkter men denna förhandling ska ske mellan partnerna i enskilda samtal.

Det finns därmed så många gånger när mannen tycker att han hela tiden ställer upp för sin partner och kvinnan inte alls håller med.

Mannen jobbar över - han ställer upp och tjänar pengar. Kvinnan känner inte alls att mannen finns där för henne, han är både fysiskt och psykiskt frånvarande i hennes ögon.

En annan viktig vinkel är att mannen kankse i de flesta förhållandena är mer nöjd än kvinnan är att han är oändligt mer tacksam för att kvinnan lagar mat, "passar barnen", städar osv för han uppskattar mer praktiska sysslor som utförs av partnern. Medan han inte har lika stort behov av kvinnans ansträngningar att visa närhet och uppmärksamhet fysiskt och psykiskt.

Så till den eviga anklagelsen som oftast de flesta par ältar, "Du ställer ju aldrig upp", "Du gör ju inget". Handlar om så mycket mer än vad man tycker man själv och ens partner bidrar med i förhållandet. Det handlar om att anpassa sina ansträngningar i förhållandet till det som partnern verkligen värdesätter. Mannen kanske ska lägga mer krut i att ge sin partner uppmärskamhet i sin närvaro och kvinnan bör lära sig att se att mannens envetna klippande av gräsmattan är hans sätt att tro att han finns där för henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar